Projekt "Rybnik - w kierunku zielonej przyszłości"
OGÓLNE INFORMACJE O PROJEKCIE
Projekt "Rybnik - w kierunku zielonej przyszłości" jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach programu Fundusze Europejskie dla Śląskiego 2021-2027 (Fundusz na rzecz Sprawiedliwej Transformacji), dla Priorytetu: FESL.10.24-Fundusze Europejskie na transformację, dla Działania: FESL.10.24 Włączenie społeczne - wzmocnienie procesu sprawiedliwej transformacji.
Projekt realizowany jest przez Miasto Rybnik oraz:
- Ośrodek Pomocy Społecznej w Rybniku
- Powiatową i Miejską Bibliotekę Publiczną w Rybniku
w partnerstwie z rybnickimi organizacjami pozarządowymi:- Centrum Rozwoju Inicjatyw Społecznych (CRIS),
- Stowarzyszenie „17-tka”,
- Stowarzyszenie Oświatowe „Rodzice-Dzieciom”
- Fundacja „Superfundacja”.
OKRES REALIZACJI PROJEKTU
Projekt realizowany jest w okresie od 1 czerwca 2024 roku do 30 czerwca 2026 roku.
WARTOŚĆ PROJEKTU
Całkowita wartość projektu wynosi 13 679 670,07 zł.
Wysokość wkładu Funduszy Europejskich: 12 311 703,06 zł.
CEL PROJEKTU
Projekt „Rybnik - w kierunku zielonej przyszłości” zakłada kompleksowe działania budujące odporność lokalnej społeczności na konsekwencje transformacji energetycznej regionu oraz zwiększenie świadomego udziału mieszkańców Rybnika w procesie zmian klimatycznych, przy równoczesnym zachowaniu tożsamości lokalnej, więzi z historią i dziedzictwem przemysłowym, zwłaszcza niematerialnym.
Działania przewidziane w ramach projektu:
- wsparcie liderów lokalnych w ramach Akademii Lidera Sprawiedliwej Transformacji - działanie realizowane przez partnera: Centrum Rozwoju Inicjatyw Społecznych (CRIS),
- streetworking ekologiczny - animacja społeczności i środowisk lokalnych wraz z rozwojem wolontariatu - działanie realizowane przez partnera: Stowarzyszenie „17-tka”,
- budowa, utworzenie, prowadzenie miejsc spotkań służących integracji i wypracowaniu modelu funkcjonowania Centrów Aktywności Lokalnej w Rybniku (m.in. budowa CAL w dzielnicach Zamysłów i Rybnicka Kuźnia) oraz zakładanie kuchni społecznych, jako narzędzi przeciwdziałania ubóstwu energetycznemu - 8 kuchni społecznych - działanie realizowane przez Miasto Rybnik, Ośrodek Pomocy Społecznej w Rybniku i partnera: Fundację „Superfundacja”,
- realizacja oddolnych inicjatyw lokalnych wspierających transformację o tematyce ekologii, dziedzictwa, problemów społecznych (dofinansowanie 40 inicjatyw lokalnych wyłonionych drogą konkursów organizowanych przez partnera: Centrum Rozwoju Inicjatyw Społecznych (CRIS),
- realizacja programu edukacyjnego oraz działań dla uczniów szkół, rozwijających postawy przedsiębiorcze i obywatelskie, budujących zdolności adaptacyjne w odpowiedzi na wyzwania transformacji i zmiany klimatycznej - działanie realizowane przez partnera: Stowarzyszenie Oświatowe „Rodzice-Dzieciom”,
- utworzenie i prowadzenie miejsc dialogu społecznego i wspierających postawy obywatelskie mieszkańców, w szczególności liderskie kobiet, a także punktu informacyjnego o transformacji w ramach Urban Lab - działanie realizowane przez Miasto Rybnik,
- edukacja i promowanie lokalnego dziedzictwa niematerialnego w ramach Centrum Edukacji Regionalnej i Archiwum Pamięci - działanie realizowane przez Fundację „Superfundacja” oraz Powiatową i Miejską Bibliotekę Publiczną w Rybniku,
- realizacja ogrodów kieszonkowych i ogrodu deszczowego przez Zakład Zieleni Miejskiej w Rybniku,
- działania edukacyjne w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej komunikującej proces sprawiedliwej transformacji Miasta Rybnika i regionu, realizowane przez Miasto Rybnik.
OCZEKIWANY REZULTAT PROJEKTU
Rezultatem projektu będzie wzrost odporności lokalnej społeczności na skutki transformacji energetycznej regionu oraz wzrost wiedzy z zakresu zielonej gospodarki, ekologii oraz transformacji regionu i świadomego w niej udziału.
GRUPA DOCELOWA PROJEKTU
Grupą docelową są osoby zamieszkujące, pracujące lub uczące się w Rybniku, a bezpośrednimi beneficjentami będzie 4690 osób.
Uczestnikiem projektu może być osoba, która w dniu przystąpienia do projektu łącznie spełnia następujące kryterium formalne - zamieszkuje lub uczy się lub pracuje na terenie Miasta Rybnik.
Informacje o projekcie dostępne są tutaj.
DZIAŁANIA OŚRODKA POMOCY SPOŁECZNEJ W RYBNIKU W RAMACH WYŻEJ OPISANEGO PROJEKTU - ROZWÓJ KUCHNI SPOŁECZNYCH
Rozwój kuchni społecznych to działanie w ramach projektu "Rybnik - w kierunku zielonej przyszłości" mające na celu wspieranie lokalnej społeczności poprzez tworzenie miejsc, gdzie ludzie mogą wspólnie gotować i dzielić się posiłkami w oparciu o zasadę „zero waste” (zero śmieci, resztek, strat, marnowania). Zasada ta przewiduje ochronę zasobów poprzez odpowiedzialną produkcję, konsumpcję, ponowne wykorzystanie i odzyskiwanie produktów, i materiałów.
Dzięki temu pomysłowi nie tylko przeciwdziałamy marnowaniu żywności i pomagamy osobom w trudnej sytuacji ekonomicznej, ale także promujemy zdrowe i zrównoważone podejście do jedzenia.
Główne założenia kuchni społecznych:
- Zwalczanie ubóstwa energetycznego. Kuchnie społeczne mają pomóc osobom, które mają trudności z dostępem do podstawowych zasobów, takich jak energia do gotowania.
- Promowanie zrównoważonego rozwoju. Projekt uczy, jak efektywnie wykorzystać żywność, minimalizując jej marnowanie.
- Edukacja i integracja. Poprzez wspólne gotowanie i warsztaty, uczestnicy uczą się zdrowego żywienia i budują więzi społeczne.
- Wspieranie środowiska naturalnego. Projekt zakłada przetwarzanie żywności w dużych ilościach, dla wielu osób jednocześnie i z produktów o krótkim terminie przydatności, co wspomaga środowisko naturalne przez ograniczenie zużycia energii i produkcji śmieci.
Jak będą działać kuchnie społeczne?
- Samodzielne gotowanie. W ramach projektu powstanie osiem kuchni społecznych w różnych częściach Rybnika, które będą otwarte dla mieszkańców. Będą to miejsca, gdzie można nie tylko przygotować posiłek, ale też spędzić czas w towarzystwie innych, wziąć udział w warsztatach.
- Warsztaty kulinarne. W kuchniach społecznych odbywać się będą warsztaty prowadzone przez kucharzy, dietetyków i instruktorów z zakresu ekologii i naturalnego sposobu życia. Uczestnicy będą mogli się nauczyć, jak przygotowywać zdrowe posiłki z resztek żywności, jak przeciwdziałać marnowaniu żywności poprzez kiszenie warzyw, robienie przetworów, planowanie racjonalnych zakupów, dzielenie się nadwyżkami żywności oraz będą mogli zdobyć inne umiejętności kulinarne.
- Redystrybucja żywności. Kuchnie społeczne będą zbierać nadwyżki żywności od lokalnych sklepów i przekazywać je potrzebującym. Żywność, która nie zostanie zużyta podczas warsztatów, trafi do lodówek społecznych dostępnych dla wszystkich.
- Wolontariat. Wolontariusze będą odgrywać kluczową rolę w organizacji i prowadzeniu kuchni społecznych. Będą odbierać żywność, pomagać w przygotowywaniu posiłków i prowadzeniu warsztatów.
- Wspieranie środowiska naturalnego. Projekt kładzie nacisk na naturalne rozwiązania w codziennym życiu i opiera się na przekonaniu, że drobne zmiany w poszczególnych gospodarstwach domowych zebrane w całość są istotną pozytywną zmianą dla środowiska naturalnego. Będzie można nauczyć się jak wytwarzać naturalne domowe środki czystości i kosmetyki oraz prowadzić gospodarstwo domowe w sposób ekonomiczny i dobry dla planety.
Dla kogo są kuchnie społeczne?
Projekt jest skierowany do mieszkańców Rybnika, w tym do osób, które mają trudności finansowe, ale także do wszystkich, którzy chcą nauczyć się czegoś nowego i zaangażować się w działania na rzecz swojej społeczności oraz pragną rozwinąć wiedzę z zakresu „zero waste”.
Dlaczego to ważne?
Kuchnie społeczne to działania ekologiczne, które pomagają w walce z ubóstwem oraz integrują społeczność. Dzięki takim inicjatywom, mieszkańcy Rybnika mogą nauczyć się nowych umiejętności, zdrowo się odżywiać i lepiej wykorzystywać dostępne zasoby. To praktyczne rozwiązanie, które przynosi realne korzyści dla wielu ludzi.
Kuchnie społeczne w Rybniku to miejsca, gdzie ludzie mogą wspólnie gotować i prowadzić gospodarstwo domowe, uczyć się i wspierać nawzajem, przyczyniając się do budowy zintegrowanej społeczności i ochrony naszej planety.
Jak można skorzystać?
Masz ochotę włączyć się w działanie kuchni społecznej lub dowiedzieć się więcej o tej inicjatywie?
Zapraszamy do kontaktu z Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Rybniku przy ul. Żużlowej 25 (pokój nr 6, 8) lub pod wskazanymi telefonami: 32 439 93 07 lub 32 439 93 06.