Podsumowanie programu
Polski Czerwony Krzyż w Rybniku realizował w okresie od grudnia 2020 do października 2021 Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa - Podprogram 2020, który był współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Do Programu FEAD Podprogram 2020 Ośrodek Pomocy Społecznej w Rybniku skierował 2 779 osób, natomiast 2 626 co najmniej raz skorzystało z pomocy żywnościowej.
Wydaliśmy 128,67 ton żywności co stanowiło 13 751 paczek żywnościowych.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie n/wym. artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy),
- skrobiowe (makaron jajeczny, ryż biały, kasza gryczana, płatki owsiane, kawa zbożowa, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (fasolka po bretońsku).
Miesięcznie na 1 osobę przypadała paczka o średniej wadze ok. 7 kg.
W ramach Podprogramu 2020 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań były przekazywane materiały edukacyjne w wersji papierowej o tematyce kulinarne. Przepisy z wykorzystaniem artykułów spożywczych wydawanych ramach POPŻ - Podprogram 2020 otrzymało 350 zainteresowanych osób.
Źródło treści: OR PCK Rybnik