Strona główna/O Nas/Aktualności/Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa (..)

Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym- Podprogram 2020

12 Listopada 2021

Polski Czerwony Krzyż w Rybniku realizował w okresie od grudnia 2020 do października 2021 Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa - Podprogram 2020, który był współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Do Programu FEAD Podprogram 2020 Ośrodek Pomocy Społecznej w Rybniku skierował 2 779 osób, natomiast 2 626 co najmniej raz skorzystało z pomocy żywnościowej.

Wydaliśmy 128,67 ton żywności co stanowiło 13 751 paczek żywnościowych.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie n/wym. artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy),
  • skrobiowe (makaron jajeczny, ryż biały, kasza gryczana, płatki owsiane, kawa zbożowa, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (fasolka po bretońsku).

Miesięcznie na 1 osobę przypadała paczka o średniej wadze ok. 7 kg.

W ramach Podprogramu 2020 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań były przekazywane materiały edukacyjne w wersji papierowej o tematyce kulinarne. Przepisy z wykorzystaniem artykułów spożywczych wydawanych ramach POPŻ - Podprogram 2020 otrzymało 350 zainteresowanych osób.

Źródło artykułu: OR PCK Rybnik

do góry